Je doet het misschien maar een paar keer in je leven: een huis kopen of verkopen. Bij zo’n belangrijke stap verwacht je betrouwbare, full service begeleiding. Kies dan voor Jeroen van den Boogaard Makelaars. Je doet het misschien maar een paar keer in je leven: een huis kopen of verkopen. Bij zo’n belangrijke stap verwacht je betrouwbare, full service begeleiding. Kies dan voor Jeroen van den Boogaard Makelaars.
Jeroen van den Boogaard - Rentevaste periode eindigt, wat nu?
Hypotheek
2024-11-01

Rentevaste periode eindigt, wat nu?

Aan het einde van de rentevaste periode van je hypotheek moet je een belangrijke keuze maken: blijf je bij je huidige geldverstrekker, of stap je over naar een andere aanbieder? Ook kun je overwegen om aanpassingen te maken in je hypotheek. Hier leggen we uit wat er komt kijken bij deze beslissing en welke opties je hebt.


Wat is de rentevaste periode?

Bij de meeste hypotheken wordt de rente voor een vaste periode vastgezet, bijvoorbeeld voor 5, 10, of zelfs 20 jaar. Tijdens deze rentevaste periode weet je precies hoeveel rente je betaalt en blijven je maandlasten stabiel. Dit biedt zekerheid, vooral als de rente op de markt fluctueert. Sommige mensen kiezen echter voor een variabele rente, waarbij het rentetarief maandelijks kan veranderen, afhankelijk van de markt.


Bericht van je bank

Wanneer de rentevaste periode bijna afloopt, ontvang je tijdig een bericht van je bank. Hierin doet je geldverstrekker een voorstel voor een nieuwe rente en rentevaste periode. Als je het voorstel accepteert, verandert er verder niets aan je hypotheek. Maar het kan verstandig zijn om het aanbod eens goed onder de loep te nemen en te bekijken of er andere opties zijn die mogelijk voordeliger voor je zijn.


Optie 1: Je hypotheek verlengen bij dezelfde bank

Als je tevreden bent met je huidige geldverstrekker, kun je ervoor kiezen om de hypotheek te verlengen en hun nieuwe voorstel te accepteren. Je kiest dan een nieuwe rentevaste periode met het bijbehorende rentepercentage en blijft bij dezelfde aanbieder.

Een langere rentevaste periode (bijvoorbeeld 10 of 20 jaar) biedt je zekerheid over je maandlasten, omdat deze niet veranderen. Dit kan prettig zijn als je zekerheid wilt over je vaste lasten. Maar als de rentetarieven dalen, profiteer je daar tijdens de rentevaste periode niet van. Kies je voor een kortere rentevaste periode, of zelfs een variabele rente, dan loop je het risico dat je maandlasten stijgen als de rente omhooggaat – maar je kunt ook profiteren van dalingen. Het is dus goed om hier even bij stil te staan en je financiële situatie en toekomstplannen mee te nemen in je keuze.


Optie 2: Oversluiten en overstappen naar een andere aanbieder

Een andere mogelijkheid is om je hypotheek over te sluiten en over te stappen naar een nieuwe geldverstrekker. Door over te sluiten kun je niet alleen een nieuwe rentevaste periode kiezen, maar ook andere aanpassingen aan je hypotheek doorvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld het leenbedrag aanpassen als dat nodig is voor een verbouwing of om een deel van je hypotheek extra af te lossen.

Het einde van je rentevaste periode is een goed moment voor oversluiten, want dan betaal je geen boeterente. Overstappen betekent wel dat je te maken kunt krijgen met advieskosten, taxatiekosten en mogelijk notariskosten, dus het is belangrijk om vooraf een kosten-batenanalyse te maken. Het voordeel van overstappen is dat je kunt profiteren van mogelijk gunstigere tarieven en voorwaarden die een andere aanbieder biedt.


Risico-opslag controleren

Als je hypotheek geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, betaal je vaak een risico-opslag bovenop je rentepercentage. Dit is een extra rente die de bank rekent omdat een hypotheek zonder NHG voor hen meer risico oplevert. Het kan zijn dat je bij verlengen of oversluiten minder risico-opslag hoeft te betalen, mits je hypotheekschuld is gedaald ten opzichte van de waarde van je woning. Controleer daarom of je geldverstrekker dit in het rentevoorstel heeft meegenomen. Het kan je flink wat schelen op je maandlasten!


Kiezen voor verlengen of oversluiten?

Of je nu kiest voor verlengen bij je huidige geldverstrekker of oversluiten naar een nieuwe aanbieder, het is altijd slim om goed geïnformeerd te zijn en te vergelijken. Zo voorkom je dat je onnodig veel rente betaalt en bespaar je mogelijk veel op de lange termijn. Een Erkend Financieel Adviseur kan je helpen om jouw situatie in kaart te brengen en samen met jou te berekenen wat de beste optie is. Ze zijn gespecialiseerd in hypotheken en kunnen je adviseren over de keuze die het beste past bij jouw persoonlijke en financiële situatie.


Neem contact op voor advies

Een belangrijke beslissing zoals deze kan best wat vragen oproepen. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met een Erkend Financieel Adviseur voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo ben je er zeker van dat je de juiste beslissing neemt en geen geld laat liggen.

Recente berichten

Huis kopen
2024-08-14
Hoe kun je je kind helpen bij de aankoop van een huis?
Hoe kun je je kind helpen bij de aankoop van een huis?
Wanneer je als ouders je kind kunt helpen bij het kopen van hun eerste huis, is dat een prachtige ma
Lees verder
Huis kopen
2024-09-24
Miljoenennota 2025: Wat betekent dit voor huizenkopers en eigenaren?
Miljoenennota 2025: Wat betekent dit voor huizenkopers en eigenaren?
De Miljoenennota 2025 is gepresenteerd en zoals elk jaar brengt dit gevolgen met zich mee voor onze
Lees verder
Hypotheek
2024-11-12
Overwaarde op je huis? Dit kun je ermee doen..
Overwaarde op je huis? Dit kun je ermee doen..
Van een nieuw huis kopen tot het financieren van een verbouwing... je overwaarde kan je voor veel ve
Lees verder
Hypotheek
2024-11-21
𝗘𝗶𝗻𝗱𝗲𝗷𝗮𝗮𝗿𝘀𝘁𝗶𝗽𝘀 𝟮𝟬𝟮𝟰: 𝘄𝗮𝘁 𝗻𝘂 𝗻𝗼𝗴 𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗺𝗲𝗲 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻?
𝗘𝗶𝗻𝗱𝗲𝗷𝗮𝗮𝗿𝘀𝘁𝗶𝗽𝘀 𝟮𝟬𝟮𝟰: 𝘄𝗮𝘁 𝗻𝘂 𝗻𝗼𝗴 𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗺𝗲𝗲 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻?
Het einde van het jaar is hét moment om nog even goed naar je financiën te kijken. Waarom? Omdat e
Lees verder
Powered by
brightness-group logo
Copyright © Jeroen van den Boogaard Makelaars 2012-2025