nl
  • en
  • nl
  • hi
  • zh-CN
  • ru
  • de
  • es
  • fr

Hoe financier je je 1e huis?

13 April 2021

Nieuws

Je wilt voor de eerste keer een huis kopen. Zorg dan dat je goed bent voorbereid, voordat je met een hypotheekverstrekker gaat praten. Heb je al goed in beeld wat je financiële ruimte is? Zijn je ouders bijvoorbeeld in staat je een belastingvrije schenking te doen? Heb je recht op een starterslening? Of staat een opgebouwde studieschuld je misschien in de weg?


Startersleningextra lening naast je hypotheek 

Ook als je jong bent en starter op de arbeidsmarkt, is het fijn om je eigen huis te hebben. Maar de huizenprijzen zijn hoog en de verkoopprijzen stijgen nog steeds. En waarschijnlijk is het bedrag dat je met een hypotheek kunt lenen niet voldoende om je eerste huis te kopen. Gelukkig is er dan de starterslening. Als je die aanvullende lening afsluit, kun je tóch de stap naar je eerste, eigen woning zetten. Stel, je wilt graag een huis kopen dat € 230.000 kost. En stel dat je bij de bank maximaal € 215.000 kunt lenen. Je kunt de aanvullende € 15.000 dan mogelijk financieren vanuit de Starterslening. 

Het mooie van zo’n starterslening is, dat hij het tekort overbrugt tussen de koopsom van het huis en de maximale hypotheek die jij kunt krijgen. Het lastige is alleen wel, dat niet alle gemeenten een starterslening verstrekken. En ook de voorwaarden waar je aan moet voldoen willen nog wel eens verschillen.  

Het is dus slim om éérst te checken of je voor zo’n starterslening in aanmerking komt. Als je dat weet, laat je bij onze hypotheekshop berekenen wat daarnaast je maximale hypotheek is. Dan kun je gericht op zoek naar een huis dat ook echt binnen je budget past. Check hier! 

Maandelijks los je dus naast je hypotheek ook je starterslening af.  

Een starterslening bestaat uit twee delen: 

de Starterslening: een hypotheek die je annuïtair (jaarlijks) aflost 

de Combinatielening: een hypotheek die oploopt  

De eerste drie jaar betaal je nog geen rente en aflossing over de Starterslening. Dat komt omdat je de aflossing van je Starterslening in de eerste periode betaalt uit je Combinatielening.  

Na 3 jaar ga je wél rente en aflossing betalen. Zo los je behalve de Starterslening ook de Combinatielening annuïtair af.  


Belastingvrije schenking 

Heb je eigen geld als starter? Fijn, dan kun je een lagere hypotheek nemen. Maar wist je dat je familie (of naasten) je €103.643,- mogen schenken zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen? Er zijn natuurlijk wel bepaalde voorwaarden verbonden aan zo’n belastingvrije schenking. Zo moet je tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. En de schenking moet ook echt gebruikt worden voor de aankoop (of verbouwing) van je woning. Heb je al eerder een schenking gehad van dezelfde persoon? Dan verandert dat maximumbedrag. 


Studieschuld

Veel studenten hebben een studieschuld. Je kunt dan nog steeds een huis kopen, maar wel minder lenen, omdat je ook je studieschuld nog moet aflossen. Geef je hypotheekverstrekker door wat je studieschuld is. Zo kan hij goed berekenen wat je veilig elke maand kunt aflossen. Daarbij kijkt hij of je onder het oude of nieuwe leenstelsel valt.

  • Oude leenstelsel: het bedrag van je studieschuld wordt twee keer afgetrokken van het maximumbedrag dat je kunt lenen.
  • Nieuwe leenstelsel: het bedrag van je studieschuld wordt één keer afgetrokken van het maximumbedrag dat je kunt lenen.


Meer gouden startertips weten? Je vindt ze hier.

Kijk ook alvast naar ons woningaanbod!


Nog meer weten? Kijk dan ook eens op deze sites:

Belastingdienst.nl: Alle info over belastingvrije schenking 

Hypotheekshop Nieuw-Vennep: Algemene informatie

Consumentenbond.nl: Starterslening