nl
 • en
 • nl
 • hi
 • zh-CN
 • ru
 • de
 • es
 • fr

Een huis kopen: wat betekent k.k. achter de vraagprijs?

13 April 2021

Nieuws

Een huis kopen bestaat niet alleen uit zoeken naar je droomhuis. Je moet ook veel andere zaken regelen. Daarbij zul je veel nieuwe termen en regels tegenkomen die je goed moet begrijpen, omdat ze veel invloed hebben op wat jij straks aan maandlasten gaat betalen. Een veelgebruikte term is kosten koper (k.k.). We leggen je hieronder uit wat dat is en hoe het werkt.


Waarom staat er k.k. achter de vraagprijs?

Een koopwoning kost méér dan alleen de koopprijs. Als je bij makelaars naar huizen zoekt, staat er vaakk.k. achter de vraagprijs. Je betaalt voor je droomhuis namelijk niet alleen de koopsom, maar óók de kosten koper (k.k).


Wat betekent kosten koper?

Kortgezegd: kosten koper (k.k.) zijn de kosten die je maakt om eigenaar te worden van je nieuwe huis, inclusief bijbehorende zaken. De twee belangrijkste kostenposten bij kosten koper zijn de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de hypotheekakte en eigendomsakte. Je kunt niet onder die overdrachtsbelasting uit, het is een verplichte belasting en onderdeel van kosten koper. Je betaalt de overdrachtsbelasting wanneer je bij de notaris bent voor de overdracht van je huis.


Kosten overdrachtsbelasting

 • In principe betaalt iedereen die een bestaande woning koopt en er zélf in gaat wonen 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van het huis.
 • Iedereen die jonger is dan 35 jaar en voor het eerst een huis koopt voor onder de 400.000 euro, betaalt 0% overdrachtsbelasting.
 • Koop je als startend stel een huis en één partner is jonger dan 35 en de ander is 35 of ouder, dan betaal je 1% overdrachtsbelasting.
 • Iedereen die een woning koopt anders dan voor eigen gebruik (bijvoorbeeld als belegging) betaalt sinds 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting.


Wat valt nog meer onder k.k.?

Vaak worden bij het kopen van een huis ook andere, bijkomende zaken meegerekend als kosten koper. Denk aan de makelaarskosten, taxatiekosten, kosten hypotheekadvies, kosten voor het gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie en de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring door een onafhankelijke en erkende bouwkundige keurder. Onze adviseurs van de hypotheekshop nemen al deze zaken mee in hun hypotheekadvies. Ze zullen je helpen aan de voor jou allerbeste combinatie van rente, voorwaarden en andere belangrijke factoren. 


Kosten koper is wettelijk geregeld

Je kunt niet onderhandelen over de overdrachtsbelasting, het is een wettelijk geregeld vast percentage van het aankoopbedrag. Je kiest zelf je notaris. Notarissen hanteren tarieven tussen de €1.200 en €1.800 voor een hypotheek en een tarief tussen de €750 en €1500 voor de leveringsakte. Die akte heb je nodig bij de aankoop van een huis met een hypotheek.


Ook belangrijk te weten

De kosten voor de notaris zijn wel aftrekbaar bij de belasting, de overdrachtsbelasting helaas niet. Wat je ook moet weten is, dat je alleen een hypotheek krijgt voor de getaxeerde woningwaarde. En dus niet voor de koopsom en voor alle andere financieringskosten. Het is daarom verstandig daar alvast een spaarpotje voor op te bouwen.


Soms betaal je géén kosten koper

Bij sommige woningen staat er niet k.k. maar v.o.n. (vrij op naam) achter de vraagprijs. Dat zie je vooral bij nieuwbouwwoningen. Je betaalt dan géén kosten koper. Als je een huis vrij op naam koopt, zijn de kosten voor de notaris en de btw (in plaats van de overdrachtsbelasting) namelijk al bij de vraagprijs inbegrepen.


Kan ik de kosten koper betalen uit de overwaarde?

Als je al een huis hebt en dat verkoopt met voldoende overwaarde, dan kun je die overwaarde gebruiken om de kosten koper voor de nieuwe woning van te betalen. Dit gaat via de notaris.