nl
 • en
 • nl
 • hi
 • zh-CN
 • ru
 • de
 • es
 • fr

Je eerste huis kopen? Tips voor starters.

05 March 2021

Nieuws

JE EERSTE HUIS KOPEN? TIPS VOOR STARTERS! 

Koop je voor het eerst een huis? Dan komt er een heleboel op je af. Het aanbod op de woningmarkt is beperkt en de huizenprijzen zijn hoog. Maar ook al zie je nu misschien door de bomen het bos niet, er zijn genoeg mogelijkheden. Hieronder zetten we een paar belangrijke tips voor jou op een rijtje. 


Hoe sta je er financieel voor? 

Een van de belangrijkste zaken om als starter te regelen is je hypotheek. Heb je al goed in beeld wat je financiële ruimte is? Zijn je ouders bijvoorbeeld in staat je een belastingvrije schenking te doen? Heb je recht op een starterslening? Staat een opgebouwde studieschuld je in de weg? Of is er meer mogelijk dan je misschien denkt?


Praat eens vrijblijvend met een hypotheekadviseur 

De huizenmarkt is krap en beschikbare woningen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Dat maakt het vooral voor starters erg lastig om een huis te kopen. Klop daarom eens aan bij onze Hypotheekshop voor een vrijblijvend, verkennend gesprek. Onze hypotheekadviseur vertelt je dan precies wat hij allemaal voor je kan doen. En wat wél en wat niet mogelijk is. 


Bereid je gesprek met de hypotheekadviseur goed voor 

Een hypotheekadviseur kan alleen met het beste advies komen, als je hem goed informeert over je financiële situatie. Lees je dus goed in, dat praat een stuk makkelijker. Zorg dat je weet wat er allemaal bij komt kijken als je een hypotheek afsluit. Verzorgt jouw gemeente startersleningen? Weet je wat een startershypotheek is? Of wat de Nationale Hypotheek Garantie inhoudt?  


Huis kopen? Vergeet de bijkomende kosten niet! 

Om een huis te kopen, betaal je méér dan alleen de koopsom. Vanaf 2018 mag je nog maximaal 100% van de waarde van je huis lenen. Hierdoor heb je altijd wat spaargeld nodig om de extra kosten te betalen als je een huis koopt. Een mooie meevaller: starters betalen 0% overdrachtsbelasting als ze aan alle voorwaarden voldoen. Maar houd er wel rekening mee dat je in totaal ongeveer €8000 extra kwijt bent aan bijkomende kosten. Weet je al hoe je die gaat financieren? Met onze adviezen weet je precies waar je staat. 


Starterslening gemeente Haarlemmermeer 

Als je je eerste huis wilt kopen in de gemeente Haarlemmermeer, kom je mogelijk in aanmerking voor een starterslening van max. €40.000. De starterslening is een aanvullende (extra) lening, boven op je hypotheek. Deze lening van de gemeente kan je helpen om het verschil te betalen tussen wat jouw woning kost en het bedrag dat je als starter kunt lenen. Maar let op. Voordat je een starterslening kunt aanvragen, heb je wel eerst toestemming nodig van de gemeente! De rente die je betaalt voor je starterslening kun je aftrekken van de belasting. 


Algemene voorwaarden Starterslening 

 • Een starterslening kan alleen verstrekt worden door de gemeente waar je het huis koopt. 
 • Het moet je eerste koophuis zijn en je moet er zelf gaan wonen. 
 • Zowel de hypotheek als de starterslening moeten voldoen aan de NHG-(Nationale Hypotheek Garantie)voorwaarden. 
 • De rentevaste periode van je (eerste) hypotheek moet minimaal 10 jaar zijn. 
 • Een variabele rente is niet mogelijk. 
 • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn. 
 • De starterslening geldt alleen voor woningen die worden aangekocht onder de NHG-grens (nu €325.000). 

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de starterslening? En zo ja, hoeveel je kunt lenen? Doe dan de inkomens check van svn.nl (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) vóór je de starterslening aanvraagt


Laat je adviseren door de nummer 1 aankoop- en verkoopmakelaar  

Geschikte woningen liggen niet voor het oprapen en al helemaal niet voor starters. Bovendien ben jij beslist niet de enige die op huizenjacht is. Ga daarom in zee met een makelaar die bewezen als beste scoort. Wij zijn de nummer 1 aankoop/- en verkoopmakelaar in de gemeente Haarlemmermeer en de nummer 5 aankoopmakelaar in Nederland. En dat doen we op basis van no cure, no pay.  

Jeroen van den Boogaard Makelaars verhoogt jouw kans om te slagen in het biedingsproces. Hoe we dat doen? Wij kunnen jou (en andere huizenkopers) onder andere eerder op de hoogte stellen van nieuw huizenaanbod, dan wanneer je zelf op zoek gaat via Funda. Kom vooral eens met ons praten. In een persoonlijk gesprek lichten we graag toe welke werkzaamheden wij als aankoopmakelaar voor jou - en andere huizenkopers – verrichten, om een succesvolle aankoop te kunnen realiseren.   

Ons laatste woonnieuws ontvangen?